Szczegóły aktualności

20.12.2017 - Przy świątecznym stole z Marcinem Lutrem



W roku 500-lecia reformacji nazwisko Marcina Lutra wielokrotnie pojawiało się w przestrzeni społecznej, kulturowej czy medialnej. Tuż przed Bożym Narodzeniem uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych podczas corocznej gali zaprezentowali tradycje świąt protestanckich.

Przedstawiciele z obszaru powiatu świdnickiego z gmin, placówek oświatowych, medycznych, stowarzyszeń, kościołów, służb mundurowych i innych instytucji spotkali się w sali bankietowej świdnickiego Hotelu Pod Wierzbą. Zebranych przywitały dźwięki pastorałek w wykonaniu uczniów III LO i Valentyny Kisterovej z ZSHT. Spotkanie, prowadzone przez Weronikę Hulecką i Sebastiana Sienkiewicza, oficjalnie rozpoczęła pani dyrektor Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych, Aldona Liszka-Urbańska.

Głos zabrał również pan starosta Piotr Fedorowicz, podsumowując tegoroczne wydarzenia w powiecie: te tragiczne, takie jak katastrofa budowlana w Świebodzicach, i klęski żywiołowe oraz pozytywne zmiany - inwestycje zrealizowane wspólnie z samorządami gminnymi.

Goście gali mieli również okazję przypomnieć sobie postać Marcina Lutra i poznać zwyczaje świąt protestanckich. Program artystyczny Przy świątecznym stole z Marcinem Lutrem, przygotowali uczniowie ZSHT z panią Agnieszką Paprzycką, Anetą Sośnicką i Michałem Mazurem. Kilka informacji na temat tradycji świątecznych Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego przedstawił biskup Waldemar Pytel, który złożył wszystkim zebranym życzenia i udzielił błogosławieństwa. Towarzyszyli mu ks. Krzysztofa Ora, reprezentujący katolicką Świdnicką Kurię Biskupią i ks. Piotr Nikolski - proboszcz Parafii Prawosławnej św. Mikołaja.

Podczas gali wręczone zostały nagrody dla trzech najlepiej przygotowanych aranżacji stołów bożonarodzeniowych. Pierwsze miejsce zajęły Aneta Litwińska i Marta Korzystka, drugie - Ania Banach i Wiktoria Ciężka, trzecie - Daria Globisz i Natalia Jankowska.

Mocnym punktem świątecznego spotkania, na który wszyscy czekali, było poznanie i degustacja tradycyjnych potraw świątecznych, jakie przygotowywane są w rodzinach protestanckich. Specjały były bardzo różnorodne: niektóre pochodzą z krańców Europy czy Świata, inne przygotowywane są również w polskich domach. Wśród potraw były: gęś konfitowana z jabłkami i śliwkami z pieczonymi ziemniakami, dorsz w sosie pomidorowym, kaczka z warzywami, gulasz, julskinka (szynka w panierce), pasztet wołowo-wieprzowy z buraczkami glazurowanymi,  kapusta z grochem, zupa grzybowa, sałatka żydowska ze śledziem, glasmastarsill (śledź w przezroczystej warstwie). Na osłodę goście mieli do wyboru: ryż z migdałami z sosem wiśniowym, piernika z masą grysikową i pomarańczową nutą, pierniczki i ciasteczka imbirowe. Wśród napojów znalazły się kawa, herbata, woda oraz grzane wino.

Przysmaki i ich ekspozycja to zasługa uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko Turystycznych, słuchaczy kursu florystycznego i nauczycieli przedmiotów zawodowych: pani Magdaleny Kołodziejczyk, Emilii Młynarczuk, Ewy Rudownik, Ewy Szost, Urszuli Żemojcin-Kowalskiej.

Dokumentację fotograficzną i filmową ze strony szkoły przygotował pan Łukasz Soboczyński i uczennica ZSHT Dominika Klecka.

Dodano: 21-12-17
Źródło: Ł.S.




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane