09.04.2017 - Stoły w wielkanocnym klimacie



Jak co roku w Niedzielę Palmową, w Marcinowicach, uczniowie ZSHT reprezentowali potrawy wielkanocne. Tematem przewodnim tegorocznej edycji naszej szkolnej wystawy były dania kuchni niemieckiej. Chcieliśmy w ten sposób pokazać znajomość charakterystycznych smaków kuchni niemieckiej zdobytą przez naszych stażystów, którzy niedawno wrócili z praktyk w Berlinie.

Goście smakowali zupę kminkową, kiełbasę zapiekaną z cebulą i jabłkiem, tradycyjny chleb orzechowy, jaja faszerowane kawiorem, pasztet z królika oraz deser wykonany wg receptury niemieckiego szefa kuchni (szczycącego się dwoma gwiazdkami Michelin) zawierającego nieoczywiste połączenia smaków słonego sera koziego z likierem jajecznym  i syropem z buraka. Potrawy przygotowali naszej szkoły wraz z uczestnikami kursu kwalifikacyjnego w kwalifikacji T.6 pod okiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych: pani Emilii Młynarczuk i pana Sebastiana Krzywdy. Dekoracje wykonane zostały przez uczestników kursu kwalifikacyjnego R.26 pod okiem pani Ewy Szost. Całość zaprezentowana została przez uczniów klas hotelarskich wraz z opiekunami: panią Ewą Rudownik, Agnieszką Michalską i Magdaleną Kołodziejczyk.

Wywarliśmy duże wrażenie na komisji oceniającej i gościach odwiedzających wystawę. W tym roku, oprócz tradycyjnego już kosza ze słodyczami, ZSHT otrzymała dodatkową nagrodę: jednodniowy staż dla dwójki uczniów w Dworzysku, restauracji Babinicz została wyróżniona jedną czapką w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau na rok 2016.

Dodano: 20-04-17
Źródło:




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane