Szczegóły aktualności

24.07.2014 - Dzień Polski na Malcie

To był szczególny dzień dla stażystek i opiekunki pani Joanny Dudy,  zwłaszcza że postanowiliśmy zaprezentować nasze umiejętności z jak najlepszej strony.

Ostatnie tygodnie pracy i zwiedzania zakończyła uroczysta kolacja podsumowująca miesięczny staż w trzech pięciogwiazdkowych hotelach Kempinski Resort & Spa, Grand, Ta Cenc na Gozo/Malta.
 
Tradycyjnie w kolejne wtorki odbyły się wycieczki. Pierwszego lipca stażystki i opiekunka zwiedziły stolicę Malty, Vallettę. Valletta jest najmniejszą stolicą spośród europejskich państw. Liczy ok. 10 tysięcy mieszkańców. Twórcą pięknego miasta na wzgórzu jest Wielki Mistrz Zakonu Joannitów Jean de Vallette. Miasto oferuje wiele zabytków, wśród których na najwyższa uwagę zasługuje Konkatedra św. Jana. Bogato zdobione złotem, barokowe wnętrza zapierają dech w piersiach. Dodatkową atrakcje stanowią dzieła Carravaggia. Jak zwykle dopisała słoneczna pogoda i dobre humory.
 
Ósmego lipca odbyła się wycieczka wokół wyspy Gozo. Zaczęła się od wielkich atrakcji, położonych niedaleko siebie świątyni Ggantija i groty Kalipso. Ggantija to najstarsza z megalitycznych świątyń archipelagu (razem na wyspach doliczono się pozostałości ponad dwudziestu tych tajemniczych budowli) i jedna z najstarszych wolno stojących budowli na świecie powstała pomiędzy 3600 a 3200 r p.n.e.
 
W poniedziałek 14 lipca odbyła się kolacja podsumowująca staż na Malcie. Tego dnia wszyscy pracowali razem przygotowując na godzinę 19:00 Dzień Polski.  Uczennice Ambra Dubel, Beata Grociak, Aleksandra Gontarz i Katarzyna Haller zajęły się przygotowaniem sali do prezentacji multimedialnej dotyczącej naszej szkoły oraz przygotowaniem sali bankietowej, nakryciem stołów i dekoracjami. Angelika Wodniak, Kornela Krakowiak, Karolina Kowalska i Ilona Hermanowska pracowały w kuchni przygotowując galaretki z drobiu, chłodnik z botwinki, gołąbki z sosem pieczarkowym i na deser - pyszne trufle makowe .
 
Przed godziną 19:00 opiekunka wraz z uczniami witała zaproszonych gości. Po powitaniu i kilku słowach podsumowania Joanna Duda zaprosiła wszystkich do skosztowania polskich specjałów. Podczas kolacji wręczono certyfikaty i prezenty stażystom, były rozmowy, podziękowania i słowa uznania. Goście byli zachwyceni pomysłem na ten specjalny wieczór, chwalili dania. Pokazaliśmy pełen profesjonalizm. Słowa uznania skierował do stażystów dyrektor HOT & R Consulting George Schembri oraz menagerowie hoteli, w których uczniowie odbywali staże.

Dodano: 04-09-14
Źródło:




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane